Laag schildklierhormoon en depressie

Laten we beginnen met wat is “laag schildklierhormoon”: Je bent moe vooral in de ochtend, hebt het vaak koud, je kunt moeilijk afvallen, je hersenen werken op halve kracht (mist in je hoofd, geheugen en concentratie minder), je huid, nagels en haren zijn wat veranderd, er komt niets uit je handen, spijsvertering is trager en mogelijk nog veel meer vage symptomen die allemaal kunnen duiden op een trager werkende schildklier. 

Op een goede dag besluit je naar de huisarts te gaan. Je hebt je waarschijnlijk wat verdiept in de materie. En al gehoord van anderen uit je omgeving met deze klachten dat het met de schildklier te maken kan hebben. Je bent er zelfs van overtuigd dat dat de reden is van je klachten. Maar wat blijkt: Er is volgens de huisarts niets aan de hand, alle bloeduitslagen zijn prima.

Als je dit verhaal herkent heb je waarschijnlijk laag schildklierhormoon-klachten. De schildklier is niet ziek maar je hebt alle verschijnselen.

Hoe kunnen we dit verklaren en wat is de link met depressie? En wat is de kip en het ei of zijn zowel de laagschildklierklachten en depressie allebei eieren van dezelfde kip? Zijn het allebei symptomen van iets anders?

Als we van een afstandje gaan kijken naar de oorzaken van chronische klachten en ziektes zien we een patroon. Vaak speelt stress een rol. En dan stress in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen psychische stress maar ook fysieke uitputting. Bijv. te weinig slaap. Dan zien we dat het immuunsysteem bijna altijd in verhoogde staat van paraatheid verkeerd. Als dit aanhoudt spreken we van laaggradige ontsteking. Ook andere factoren kunnen bijdragen aan de laaggradige ontsteking zoals slechte voeding, problemen in de darmen, etc.

Herverdeling energie geeft lagere thermostaat (=laag schildklierhormoon)

Op het moment dat de laaggradige ontsteking en de stress samen aanwezig blijven moet het lichaam de energie gaan herverdelen tussen het immuunsysteem, de hersenen en de spieren. Het liefst heb je dat de hersenen alle energie krijgen om de problemen op te lossen. Of het immuunsysteem bij een acute infectie maar dan staan de hersenen uit. Nu krijgen ze dus allebei energie maar niet optimaal. Andere delen van het lichaam krijgen nu ook wat minder. Wat er ook gebeurd is dat we zuiniger gaan omspringen met energie, we zetten de thermostaat lager. Dat doet de schildklier. Hier zien we de link naar de symptomen die ook bij een traag werkende schildklier kunnen ontstaan.

Functie schildklier

Een van de belangrijkste functies van de schildklier is ervoor zorgen dat cellen en organen energie of warmte gaan produceren. Het schildklierhormoon T4 wordt omgezet in T3. Dit is het actieve schildklierhormoon dat voor energieproductie in het lichaam zorgt en daarmee onze thermostaat regelt.

T4 kan echter ook omgezet worden in rT3. Lang werd gedacht dat rT3 als tegenhanger van T3 werkte en er dan voor zorgt dat er juist geen energie geproduceerd wordt. Een soort rem dus op de energieproductie. Tegenwoordig wordt gezien dat rT3 zorgt voor energie in het immuunsysteem, energie die dan niet beschikbaar is voor andere delen van het lichaam.

Even samenvatten:

Als het immuunsysteem energie nodig heeft dan wordt dat door rT3 geregeld. Het energieverbruik voor de rest van het lichaam wordt dan geremd.

Dus chronische stress samen met verlengde activiteit van het immuunsysteem genereren dezelfde symptomen al een schildklier die ziek is en daardoor niet genoeg schildklierhormoon maakt. Een van de symptomen van een traag werkende schildklier is depressiviteit. Ik heb in een eerdere blog al geschreven dat de laaggradige ontsteking ook rechtstreeks depressieve klachten kan geven.

Welke bloedwaardes testen

Depressie en laag schildklierhormoon zijn dus allebei symptomen die horen bij een laaggradige ontsteking en depressie kan nog versterkt worden door de verschuiving van T3 naar rT3. Bij echte schildklierziektes kunnen ook depressieve klachten ontstaan. Belangrijk dus dat je met deze klachten naar de huisarts gaat om te checken of er iets met de schildklier aan de hand is. 

Onderzoek naar de verhoudingen tussen T4/T3 en rT3 kan ook nuttig zijn maar vooral de rT3 meting wordt niet standaard door het huisartsenlaboratorium uitgevoerd.

Aanpak laag schildklierhormoon

Voor de aanpak van dit laag schildklierprobleem probleem is steeds naar het hele plaatje kijken belangrijk.

  • Wat voor stressoren zijn er en kan ik die beïnvloeden. Er zijn veel natuurlijke middelen die de stress kunnen dempen en samen met aanpakken van de oorzaken de balans weer kunnen herstellen 
  • Door de schildklierfunctie te stimuleren met specifieke voedingsstoffen zoals jodium en selenium kunnen we de werking van de schildklier stimuleren en de balans tussen T3 en rT3 beïnvloeden.
  • Zorg altijd voor een gezonde leefstijl en neem wat extra supplementen zoals Vitamine D3/K2, magnesium, een goede Multi vitaminepreparaat en als je weinig vis eet extra omega 3.

Een kPNI therapeut kan je helpen met het maken van een goed behandelplan.

Al schildkliermedicatie, maar nog symptomen

Nog een laatste aanvullende opmerking. Soms is de schildklier echt ziek en krijg je van de huisarts extra schildklierhormoon als medicijn. Je voelt je wel wat beter maar er blijven toch veel symptomen bestaan. Het kan dan zijn dat je toch een laag schildklierhormoon probleem hebt omdat door stress en laag gradige ontsteking er nog steeds meer rT3 gemaakt wordt.

Vaak zijn schilklier ziektes auto-immuunziektes waarbij het immuunsysteem ontregeld is. Ook dit kan goed aangepakt worden met de juiste (kPNI) adviezen.

Heb je last van vertraagde schildklierhormoon klachten of depressieve klachten en wil je op zoek naar de oorzaak? Loop hier niet langer onnodig mee rond. Maak een afspraak met een kPNI-therapeut om hier samen naar te kijken, voor een effectieve behandeling van je klachten.

Over de auteur

Erik Schut heeft meer dan 30 jaar ervaring. Hij is begonnen als fysiotherapeut, heeft acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde gestudeerd, gevolgd door de opleiding tot orthomoleculair kPNI therapeut. Na de afronding van de master opleiding kPNI in Gerona (Spanje) werkt hij als klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog.

In zijn praktijk maakt Erik gebruik van de opgedane ervaring en inzichten. Hij behandelt en begeleidt vooral mensen met chronische vaak onbegrepen klachten.

Erik Schut over depressie en laaggradige ontsteking

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe