Categorieën bekijken

Exocriene pancreas insufficiëntie

2 min leestijd

Exocriene pancreas insufficiëntie (EPI)

Exocriene pancreas insufficiëntie is een werkingsmechanisme binnen de kPNI

De pancreas wordt ook wel alvleesklier genoemd. De pancreas is een apart orgaan. Want heeft zowel een exocriene als een endocriene functie. Exocrien betekent dat het iets produceert voor afvoeren, in dit geval voor de spijsvertering. Endocrien betekent dat het hormonen produceert. Exocrien produceert de pancreas de producten voor de spijsvertering. Dat zijn de spijsverteringsenzymen (amylase, lipase, trypsine en protease)maar ook het natriumbicarbonaat voor de spijsvertering. Het endocriene deel van de pancreas produceert hormonen. Hiertoe behoren als bekendste insuline, maar ook glucagonsomatostatine en pancreaspolypeptide.

Pancreas verstoring geeft bij beide functies problemen

Bij langdurige verstoring van de insuline huishouding, kan het gebeuren dat de productie voor de spijsvertering daar onder lijdt. Dit noemen we binnen de kPNI de exocriene pancreas insufficiëntie. Samen met de hypothalamus speelt de pancreas een belangrijke rol bij de verdeling van energie.

Klachten bij een Exocriene Pancreas Insufficiëntie

De belangrijkste klachten die men ziet bij een EPI is een vettige ontlasting (Steatorroe), deze kan stinken. Flatulentie, opgeblazen gevoel, rommelende buik kunnen hier ook toe horen. Verstoring in de spijsvertering kan leiden tot malabsorptie, nutriënten tekort. Maagzuurproblemen, onverteerde voedseldelen in de ontlasting, galproblemen, lichtere kleur ontlasting zijn ook tekenen die kunnen wijzen op een exocriene verstoring.

Als gevolg hiervan kunnen gewichtsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en symptomen voorkomen die horen bij een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Behandeling van een Exocriene Pancreas Insufficiëntie

Daar de exocriene functie van de pancreas erg belangrijk is, adviseert kPNI deze zo snel mogelijk te ondersteunen. Dit ondersteunen kan gebeuren met pancreasenzymen, zink, wasabia japonica en brassica oleracea italica. kPNI adviseert met klem dat dit gebeurt onder begeleiding van een professional. Immers, enzymen zijn er om te verteren en te veel in het darmstelsel kan veel problemen geven. Het supplement zink is vrij verkrijgbaar, maar dit kan makkelijk te hoog worden ingenomen en daarom ook hiervoor dit advies. Dit kan vervelende bijwerkingen geven, onder ander misselijkheid.