Een lekkende darm is een vaak verborgen oorzaak van lichamelijke en psychische klachten zoals vermoeidheid, depressie, tekort aan voedingsstoffen, huidproblemen of migraine. Misschien heb je wel eens gehoord van het Lekkende Darm Syndroom, oftewel ‘Leaky Gut’. Wist je dat een allergie ook kan komen door een lekkende darm?
Een allergie heeft te onder andere te maken met toxines, slijmvliezen en je immuunsysteem. Wat is het verband met een lekkende darm (Leaky Gut)? In dit artikel leggen we uit hoe een lekkende darm kan leiden tot een allergie en hoe dit behandeld kan worden.
Laten we eerst maar eens kijken wat een ‘lekkende darm’ nu precies is. Gelukkig is er op internet veel over de ‘lekkende darm’ te vinden. Met de term lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, het slijmvlies, bedoeld. Het is dus een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd en meer stoffen doorlaat dan gewenst. Een lekkende darm betekent gelukkig niet dat ontlasting naar buiten lekt.
De darmwandcellen worden verbonden door de tight-junctions. Bij een gewenste opname van stoffen wordt het hormoon zonuline geproduceerd, dit opent de tight junciotions. Hierdoor kunnen voedingsstoffen selectief opgenomen worden. Als de tight junctions minder goed werken ontstaat er een toename van ongewenste stoffen, waaronder toxines.
In alle slijmvliezen, op de grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ vinden we het CMIS (Common Mucosal Immuunsysteem). Dit CMIS zorgt ervoor dat ‘buiten’ niet zomaar naar ‘binnen’ kan. Een Nederlandse naam voor het CMIS is het Huid Slijmvliessysteem. De huid scheidt, net als de slijmvliezen in de darmen, longen en het KNO-gebied, ‘binnen’ van ‘buiten’.
Het CMIS is een netwerk van immuun structuren binnen de slijmvliesorganen. De communicatie tussen de verschillende onderdelen van het CMIS gaat via het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers. Zodra er schade is, aan bijvoorbeeld de huid, komt het immuunsysteem in actie om te voorkomen dat bacteriën in de wond komen. In de neus komt het immuunsysteem in actie tegen virussen dankzij de communicatie met het CMIS.
Wat is een allergie en wat heeft dit te maken met een lekkende darm?
Een overreactie van het afweersysteem noem je een allergie. Het lichaam reageert overdreven op een anti-gen en maakt als gevolg daarvan veel boodschapper- of signaalstoffen. Histamine is een bekende boodschapper stof.
Een overreactie van het afweersysteem noem je een allergie. Het lichaam reageert overdreven op een anti-gen en maakt als gevolg daarvan veel boodschapper- of signaalstoffen. Histamine is een bekende boodschapper stof. De aanmaak van histamine zorgt voor roodheid, jeuk en zwelling. Wanneer je allergisch bent voor pinda’s, dan kun je in no-time onder de rode bulten zitten na het eten hiervan. Reactie op de huid is vervelend maar niet levensbedreigend. Maar stel dat iemand een steek van een bij in zijn mond krijgt en de histamine reactie vindt plaats in de luchtwegen, dan kan dit zelfs leiden tot verstikking.
Bij een lekkende darm is de darmwand verhoogt doorlaatbaar. Er kunnen dan stoffen in het lichaam komen die er niet thuis horen en wordt het immuunsysteem actief. Denk aan pollen van de berk, die adem je in via de neus en zouden moeten blijven hangen in de haartjes en op het slijmvlies. Maar als dit slijmvlies dun is en lekt, dan komt zo’n pol via de Tight Junctions in het lichaam en dan komt het immuunsysteem in actie. Dit gaat met grof geschut, hoesten, niezen en tranende ogen, alles om te zorgen dat de indringer het lichaam verlaat.
Een kPNI therapeut gaat op verschillende manieren aan de slag met de allergie als gevolg van een lekkende darm. Er wordt eerst een film gemaakt om te kijken wat de oorzaak is geweest van de lekkende darm. Met de film wordt niet de hoofdrol in de nieuwe Titanic bedoeld, maar de biochemische film vanaf de jeugd tot de klacht. De uiteindelijke klacht is de foto, maar voordat het zover is, gaat er een hoop vooraf. Welke route legt het immuunsysteem af? Hoe zit het met stress in de vroege jeugd, waren er eerder in het leven al te korten in vitaminen en mineralen? Al deze zaken spelen een rol bij het opstellen van de film.
Stress is vaak het begin van een ziektebeeld en de darmen gaan daardoor ook open. Dit is een fysiologische reactie om water en natrium binnen te laten zodat je kan vechten of vluchten. Kortdurende stress is daarom ook geen probleem voor ons lichaam. Maar als de stress langer duurt door bijvoorbeeld verlies van je baan, ruzie met dierbaren, financiële zorgen of opvoedingsproblemen, dan blijven de darmen open staan, met alle gevolgen van dien. Er kan ook stress zijn in de vroege jeugd en dan is het de vraag welk pad het immuunsysteem heeft gekozen om te overleven.
Om de film te maken wordt er eerst een anamnese gehouden. Op basis van jouw antwoorden stelt de kPNI therapeut samen met jou de film op.
Met voeding en supplementen kan iemand vaak al een hoop bereiken. Eiwitten zijn belangrijk om de slijmvliezen te herstellen met name het eiwit glutamine. De supplementen levertraan, zink, jodium en selenium spelen ook een belangrijke rol bij het herstel van de barrières.
Naast eiwitten kunnen ook paddenstoelen worden ingezet bij het herstel van de darmen. Hierbij kan je denken aan de Chaga ofwel Inotus Ubiquus paddenstoel. Het eiwit glutamine kwam natuurlijk niet geïsoleerd voor in de natuur en is daarmee geen ‘oer’ behandeling. De Chaga herstelt het darmslijmvlies en geeft geen tegenreacties. Over het gebruik van paddenstoelen bij het herstel van een ‘Leaky Gut’ is veel informatie te vinden.
Bij het werken aan darm herstel is het handig om geen darmprikkelende stoffen te eten zoals granen en zuivel.
Ook kan een kPNI therapeut samen oefeningen met je doen. Met zo’n oefening kan de therapeut kijken waar de klacht zich fysiologisch uit. Maar ook welke rol emoties en gedachten spelen en wat de invloed is van de klacht op het sociale leven en libido. Deze oefening is handig bij het vermoeden dat de allergie een gevolg is van bijvoorbeeld de partner en niet van een aardbei.
Wil jij onderzoeken of je allergie komt door een lekkende darm en deze behandelen? Neem dan contact op met een kPNI therapeut bij jou in de buurt.
Geraadpleegde bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28588585/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31076401/
Ik ben Rosalie Hoefkens- van Raam, Orthomoleculaire natuurgeneeskunde, kPNI & masseur. Ik heb een man, 3 kids en 3 katten. Na mijn HBO organische chemie volgde ik de opleiding voor orthomoleculair therapeut volgens kPNI. In 2019 heb ik mijn praktijk examen voor PNI therapeut met succes afgerond en later dat jaar heb ik de PNI master, bij PNI Europe, afgesloten. Tot slot heb ik in 2021 mijn diploma voor orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut gehaald.